Redaktørens hjørne – 2024 et nyt modelbaneår !

Et nyt modelbaneår er ved at tage sin begyndelse, og som altid ved denne tid, er det naturligt at kigge tilbage på året, der gik, og det som kommer. Hvor er hobbyen på vej hen, er nok et slidt spørgsmål, men irrelevant bliver det vel aldrig. Derfor vil vi prøve at kigge lidt på den nære fremtid i løbet af sæsonen.

Vi kan vel godt konkludere, at 2023 blev et pænt år med nydelige udgivelser af Dekas, der i hurtig rækkefølge udsendte sine CM- og CO-vogne. Det er mit indtryk, at disse vogne bestemt blev pæne succeser – især nok CM-vognen, der var meget flot, og som har været udsolgt fra Dekas’ lager længe. 2024 kommer til at byde på flere nye ting i Dekas’ sortiment, og det vil vi se frem til med glæde.  Desværre må vi konstatere, at der ikke fra nogen dansk producent er ny og spændende trækkraft på vej, som f.eks. en litra H ! Heljan har en postvogn på vej efter vanlige forsinkelser.

Men konklusionen er, at der ubestrideligt er blevet længere mellem snapsene – for nu at svæve lidt rundt i julefrokostsproget.  Hjemmesider opdateres med måneders eller sågar års mellemrum, hvilket er lidt skidt. Der må da kunne afses tid til at “underholde” de stærkt interesserede modelbanere ! Sådan en lidt svævende indstilling havde aldrig fundet sted i USA. Meget kan man bebrejde og undre sig over vedrørende dette store land, men kundeservicen og -interessen derovre er meget høj. Kundegruppen opdateres og orienteres med stor regelmæssighed. Denne del af kundeplejen lægger producenterne betydelig vægt på. Det sker også i Tyskland. Klik ind på “X24”, som ESU har overtaget, og følg med der. Der orienteres efter alle kunstens regler.  Dette redaktionsmedlem har valgt at skifte grundlag ved at nedprioritere danske anskaffelser og flytte vægten over på det tyske. Der er mere udvikling. Jeg ved udmærket, at kundesegmentet er langt større, men alligevel…….

På det tyske marked sker der stadig en hel del. Især ser det ud som om, at den dynamiske damp/røg for alvor har bidt sig fast. Adskillige nye modeller har denne specialitet med. Hos Roco er det en ny BR 95 og senest en nydesignet BR 38, der oveni skulle have en forbedret dynamisk damp. Roco nævner selv, at det især drejer sig om forstærkede dampstød op gennem skorstenen. ESU skal også nævnes, da alle deres nykonstruktioner af trækkraft leveres med dynamiskrøg og damp.

Den kommende model af BR 38 (P 8) fra Roco, som er på vej. Den er udstyret med forbedret dynamisk damp !

.

Fra Resin- til PLA-printer

Fremtiden i denne hobby vil ubetinget kendetegnes ved øget anvendelse af 3D-printere, der vil komme at dominere denne hobby i stort omfang. Hvis forudsigelsen holder stik, vil det sandsynligvis påvirke mange tilbehørsfabrikanter, der vil oplever, at tingene i stedet produceres hjemme. I vores klub – KMK i Køge – er vi med i den udvikling. Som det kan læses i artikler på dette site, indledte klubben “fremtiden” med at anskaffe en resinprinter. Og den printede meget detaljeret tilbehør i fin opløsning – MEN…..og der var et men ! For det tog oceaner af tid, og især grisede det meget med den giftige væske, som denne type printer betjener sig af. Det blev vi trætte af, hvorfor vi solgte den til en rimelig pris til et medlem fra en anden togklub, som allerede er i fuld gang dette her. Vi havde besluttet os for at anskaffe en “tør” printer i stedet – altså en PLA-printer i høj opløsning. Et meget venligt medlem af klubben donerede et større beløb, som muliggjorde anskaffelsen. Det blev til en meget fin én af slagsen, som vi forventer os meget mere af. Ikke, at den printer bedre eller hurtigere, for det bliver nok henad det samme, men at det bliver lettere og renere at printe. Disse sider vil holde læserskaren opdateret om denne specielle udvikling.

Her ses første forsøg med print af signaler. På billedet til højre er LED’ere forsøgsvis anbragt.

.

Artikler i det nye år !

Året kan “skydes ind” på flere måder, her vil vi gøre det med en portrætsamtale med Steffen Dresler, der i mange år har præget vores hobby dels gennem sin omfattende skribentvirksomhed dels gennem sit mangeårige samarbejde med Torben Andersen omkring det fremragende blad “Lokomotivet”. Artiklen vil kunne læses i januar/februar. Dernæst følger i løbet af vinter/forår nye tekster om udviklingen af klubbens anlæg, herunder om opbygningen af færgelejet med “vand” og træværk og meget mere. Med lidt held skulle vi kunne gennemføre, den allerførste køreplan senere på året. Hvis det lykkes, vil det ikke gå uomtalt hen. Også nye artikler om klubmedlemmernes “hjemmeanlæg” kommer til, hvilket redaktionen lægger vægt på. Endelig vil vi bringe nyt fra “Patineringsfronten”, hvor nye produkter stadig dukker op i en lind strøm. Det er faktisk utroligt, hvad man fortsat kan finde på. Er der virkelig ingen ende på, hvad vi har brug for ? Jeg løfter sløret for en nyhed, som egentlig ikke rigtig er nogen nyhed, da produktet har været på markedet længe, og det er omtalt her. Det er den nye flaske til maling, som MIG nu går helt over til:

Denne type flaske, som er betydeligt bedre end den gamle kendte med skruelåg, blive nu standart for alle ny farver – og sikkert også de ældre – hos firmaet MIG i Spanien. Dermed undgår man, at malingen tørrer ud i flaskehalsen med propper til følge, samtidig med at den vil holde sig frisk meget længere. Det er jo godt nyt for airbrush-brugerne. Mere herom senere i det nye år !

Godt nytår til læserne

Redaktion skal til sidst absolut ikke undlade at takke læserne for et fint år, der har været præget af meget høje læsertal, hvilket ansporer redaktionen til at fortsætte arbejdet. Der ligger imidlertid en pæn overraskelse gemt her. Årsagen er, at blandt de populæreste tekster befinder sig redaktørens meninger om tingene ! Disse har de helt store antal “hits”…? OK, det er udmærket, da redaktøren mener, at holdninger med en positiv tilgang til tingene altid er vigtige. Det modsatte er jo det holdningsløse ? Her er redaktøren nok lidt af en “Copy Cat”, idet der er tale om en kopi af amerikanske tilgange til stoffet. Det gør det jo ikke dårligere. Ind imellem kan der være brug for en let løftet pegefinger fremfor meningsløs ros.

https://www.youtube.com/watch?v=4MGbPVwu4yM

Redaktørens bemærkninger om dårlige og ret passive hjemmesider holder vand ! Det vil læseren tydeligt bemærke efter at have set denne amerikanske hjemmeside, der på eksemplarisk vis demonstrer, hvorledes det ikke blot kan gøres, men hvorledes det bør gøres. Kræver det lidt tid ? Ja, uden al tvivl, men så find tiden til det eller find nogle der er rede til at skabe disse muligheder.

.

Køge Modeljernbane Klub
Scroll to Top