Det kritiske hjørne om “Viessmann Commander 2”

Det tyske firma Viessmann har udsendt en meddelelse om, at det forventer at sende en Commander 2 på markedet. Det er altid interessant, når en ny centralstation er på vej. Det er helt naturligt, at interessen er stor for at se, om den måtte bringe afgørende fornyelser (ie. nye muligheder) ind i hobbyen ? Nu skal man passe meget på med at anmelde et produkt, som endnu befinder sig i udviklings/produktionsfasen, da meget kan nå at ændre sig og måske endda gå i andre retninger, end de først annoncerede. Men lad os alligevel kigge på det foreliggende materiale, hvorledes den ser ud lige nu.

.

.

Den ser næsten futuristisk ud i sit moderne – og flotte – design, der levner mulighed for at placere en IPad i en slags holder ovenpå kassen, på samme måde som ved bluetooth-tastaturer. Bag på kassen finder vi et bredt udvalg af tilslutningsmuligheder, bortset fra Xpressnet eller hvad ? Måske har de overladt denne mulighed til Roco. Som noget nyt ser jeg en projektor vist blandt mulighederne. Det har jeg ikke set tidligere, omend forskellen herpå og en storskærm vel er til at overse, men projektoren er selvfølgelig lettere at håndtere – og så kan den nemt flyttes rundt med. ? Designet er rent og uden krummelurer og med en tænd og sluk knap, som enhver kan finde frem til selv i usigtbart vejr !

Spørgsmålet er så, om der er tale om et nyt koncept eller blot Viessmanns (udmærkede) bud på “det samme” ? Mit umiddelbare indtryk er, at det ligner en blanding mellem en designmæssigt moderniseret Z21 tilføjet store drejeknapper fra en ECOS. De viste muligheder for tilslutning af eksterne kontroller eksisterer allerede i fuldt flor. Hvis nogen på nuværende tidspunkt fornemmer en smule reservation hos anmelderen, så er det rigtigt læst. Årsagen hertil er, at jeg ved en tidligere lejlighed “slog-på-tromme” for et farvel til de store og temmelig kostbare centralstationer, som jeg synes, fastholder hobbyen i et lidt gammeldags jerngreb. Der er alligevel noget HSV-transformator-agtigt over udseendet. For hvad skal man dog med disse meget dominerende regulatorer, når man samtidig viser et bredt udvalg af mere moderne måder at styre sine lokomotiver på ? Det antydes også på billedet, at der i stationen findes et styreprogram til anlægget. Men, hvis det er tilfældet, er det så klogt, eftersom de fleste vel hellere anvender Itrain, Traincontroller eller Windigipet til dette formål, der ganske givet har meget større erfaringer i at fremstille den slags, omend de (også) er temmelig dyre – indrømmet !

Hvad ville jeg så hellere have ønsket på markedet, kan læseren med rette spørge !

Her skal jeg skynde mig at skrive, at jeg ikke synes, at Viessmann er kommet helt på afveje. Jeg synes blot, at man skulle have undladt de to gammeldags regulatorer, der er irrelevante på en moderne modelbane, hvor man skal kunne bevæge sig rundt om anlægget. Så kunne prisen også sættes grundigt ned – gætter jeg på.

Jeg kunne have ønsket mig, at Viessmann havde løftet sløret for flere trådløse løsninger til komponenter og lokomotivstyring. Kunne man ikke forestille sig, at Viessmanns geniale styringsmodel til biler kunne finde anvendelse på modelbanen i lokomotiverne herunder batterisystemet og samme muligheder for genopladning ? Vi kunne på den måde slippe for en hel del problemer og ledninger. Der synes at ligge et potentiale gemt for meget store forenklinger af styresystemerne ? Nye tanker og ideer ønskes !

De venligste hilsner

Scroll to Top