Redaktørens hjørne III/24

Denne gang om 1. En henvisning til et YouTube-indslag omhandlende DEKAS besøg hos Modelbahnshop-Lippe ved Detmold I Tyskland. 2. En ny bog på vej om NPMJ. 3. A-Stand, en overset farverække fra Mig ? 4. Atter en lille smule om “gamle” Humbrol og til sidst 5. En kort beskrivelse af de store producenter af maling og patineringsprodukter, der finder anvendelse på modelbanen.

.

Dekas – se interviewet hos Modelbahnshop-Lippe i Tyskland

Billede fra seneste messe i Rødovre af Dekas’ kommende svenske vogne i dette forår. Flotte som altid !

Dekas har været på besøg hos en kendt hobbyforretning nær Detmold i Tyskland. Det drejer sig om Modelbahnshop-Lippe (MBSL), der er et firma med et stort engagement rettet mod netsalg, men som også har en fysisk butik i nævnte område. Firmaet er meget aktivt på YouTube, hvilket er kommet Dekas til gode, da han er kørt den lange vej derned for at præsentere sine skandinaviske modeller. I øvrigt har nogle af hans fine modeller befundet sig i MBSL’s udbud på nettet i en del måneder. Så man kan vel vælge at se Dekas’ besøg som et udmærket salgsfremstød på det store tyske marked, hvor antallet af producenter ikke reduceres ej heller deres output ! Så det var et klogt træk. Interviewet varer en små 9 minutter: https://www.youtube.com/watch?v=w6y45-jy1uQ. Eller søg på YouTube med søgeordet “modelbahnshop lippe”, så kommer det også frem.

Se det, hvis du ikke allerede har set det. Jeg tager hatten af for Dekas for at køre helt til Detmold, der ligger sydvest for Hannover nær Bielefeld i retning mod Dortmund. Dekas gennemfører oven i købet interviewet på tysk, hvilket sædvanligvis ikke er nogen helt nem opgave for de fleste danskere, men Dekas klarer sig og gør en meget fin figur. Jeg gætter på, at der er en del tyskere, som køber dansk modeltog på grund af grænsefællesskabet og de nære økonomiske relationer landene imellem, hvad naturligvis også har betydet samarbejde på jernbaneområdet i over 100 år. Jeg kender til “Johns Moba” – også fra YouTube – som er en tysker, der kører dansk. Han er meget aktiv med “Unboxing” af maskiner fra McK og Dekas. Prøv: https://www.youtube.com/watch?v=EsQ6mZv1peY . I sin søgen rundt på nettet støder man ikke sjældent på tyskere, som har anskaffet dansk materiel i 1:87, så jeg gætter villigt på, at det er et godt træk at søge øget opmærksomhed om sine produkter på denne måde. YouTube er effektivt til sådanne kampagner. Stor ros til Dekas (Kasper) !

Et billede mere af en svensk godsvogn, der snart dukker op i forretningerne. Den kommer også i en DSB-lejeudgave.

Det ser ud til, jf, seneste udmeldinger fra Dekas, at udsendelsen af SJ-vognene udsættes et kvartal. Kataloget angav Q2, men nu ser det ud til, at de udsendes i Q3 !

.

En ny bog på vej: Næstved – Præstø – Mern -Jernbane !

Redaktionen finder, at en omtale af et så fint initiativ, som at skrive en bog om en af vore tidligere privatbaner omkring Næstved, er en pligt. Der er jo ikke bare tale om en bog om en jernbane, jo det er det også, men det er tillige et vigtig stykke lokalhistorie, der her lægges op ! Nedenfor finder læseren den officielle bekendtgørelse fra udgiveren. Den er da absolut et køb værd, også selvom man ikke bor i Næstved :

Præsentation af bogen: Erindringer fra Præstøbanen – Lørdag den 13. april 2024 på Præstø bibliotek

Et langt og svært svangerskab er nu afsluttet med en velskabt bog. Kom til Præstø og køb en ny helt frisk bog og hils på forfatterne – få 50,- kr. i rabat og et glas bobler og lidt sødt til den hule tand. Vi vil alle tre være at finde på dagen. Vel mødt på Præstø Bibliotek, Lindevej 45, 4720 Præstø fra klokken 10.00 til 13.00.

Lokalarkivet laver en mindre mindeudstilling om banen, som vil kunne ses på arkivet/biblioteket på dagen, lidt før og en kort tid efter. På dagen kan bogen også købes i Præstø Boghandel, Adelgade 40, Præstø – til 400,- kr., ellers 450,- kr. resten af året, hvor bogen ligger i kommission hos boghandleren.  

Pris 450,- kr. Tilbud på receptionsdagen – 400,- kr. ved afhentning!

Bogen er på 480 sider, trykt på 115 gr. papir, 23 cm bred og 25 cm høj, indbundet og med 525 fotografier og 150 andre illustrationer som køreplansudsnit, billetter, kort, tegninger af sporplaner og lignende. 

Bogen sælges gennem boghandlen, hos Dansk Jernbane-Klubs Jernbanebøger, Jernbanemuseet i Odense, velassorterede modelbaneforretninger og ikke mindst hos Præstø Boghandel! Gerne besked om fremmøde til Nils Bloch, telefon 98 54 24 96, skinneboeger@gmail.com

Redaktionen agter bestemt at anskaffe et eksemplar, som vil blive anmeldt her.

.

A-Stand – den “glemte” serie ?

A-Stand er måske et overset produkt fra spanske Mig. Normalt er firmaet aktivt på YouTube, hver gang de sender et nyt produkt på markedet. Det synes ikke at være tilfældet denne gang. Det har i hvert ikke vist sig på min radarskærm. Produktet har fået et lidt søgt og pudsigt navn. Det hentyder til frontskytten på en Lancaster bombemaskine, hvis kontrafej pryder kataloget, og med den omtalte position markeret forrest på flyet med gult (kan ikke ses på billedet nedenfor) . Jeg skal absolut beklage, at jeg ikke umiddelbart ser nogen indlysende klar sammenhæng med produktet og en hæderkronet bombemaskine fra WW2. En forklaringsmulighed – omend tynd – er, at jeg har en meget klar fornemmelse af, at det er gamle hæderkronede Humbrol, der producerer produktet for Mig. Firmaet skriver i kataloget (se nedenfor til hj), at produktet fremstilles i UK af et kendt firma, som i mange år har produceret maling til hobbyfolket. Det kan vist ikke være andre end gode gamle Humbrol ?

Det næste og interessante spørgsmål er: Har de nogen anvendelsesmuligheder på modelbanen ? Svar: Ja, det har de, omend nok mere begrænset end for Mig’s andre serier af maling, fordi størstedelen af produkterne ikke er akrylfarver, men Laquers (enamels), som er blandet til brug i en airbrush ! De fleste af farverne er metalfarver og meget stærke “Candy Colours”, som MIG kalder dem. Men der er en væsentlig opgave, som denne serie dækker, og det er grundig på metal! Jeg har tilladt mig at fremhæve egenskaben, fordi det har tidligere været en opgave med udfordringer for mig, blandt andet i forbindelse med maling af en gammel MX i byggesæt fra Freja-modeller. Jeg anvendte en almindelig akryl primer. Ikke godt ! Der skal mere til. Denne serie indeholde en primer til de flest overflader som plastik, resin og metal. Resin kan også give hovedbrud, men nu skulle disse trængsler være fortid, og det er godt. Derudover indeholder serien Airbrush Cleaner til maling med oplæsningsmidler, Klear Kote Varnishes (ikke stavet forkert), de skulle give en særlig hård og resistent overflade på emnet. .

Humbrol – igen…!

Mentalt kan jeg næsten ikke slippe gamle Humbrol. Til gengæld bliver det kun til en ganske kort bemærkning denne gang. Årsagen er, at det kunne se ud til, at Humbrol ikke har givet op endnu. Jeg stødte nemlig på en gennemgang af en ny serie akrylmaling fra firmaet ved en hobbyforhandler i UK. Serien ineholder mange fine farver – minder de ikke om de gamle fra enamel-tiden? Humbrols leverer farverne i nye små 14 ml. beholdere mærket “Gen 2. ” (2. generation) Paint. Så de skulle være bedre end de gamle.

Anmelderen roste dem meget. Han fremhævede, at de var også var rigtig gode til påføring med pensel. Han var lidt kritisk overfor enkelte af farvernes dækningsevne, den sorte, men at det ville blive forbedret i løbet af den fortsatte udvikling af produktet. Præsentationen er knap to år gammel. Hvad der er sket i mellemtiden, har jeg ikke svar på. Om der er plads til Humbrol imellem stærke navne som Mig, Vallejo og AK er ikke godt at vide, men det bliver nok vanskeligt at tilkæmpe sig en plads på “podiet”. Læs videre nedenfor.

Humbrol har ikke udviklet patineringsprodukter Den kapital skulle komme fra Humbrols ejer, som er modeltogsfabrikanten Hornby, der økonomisk set vist ikke har det så godt. Måske var der ikke penge til at lancere en helt ny serie af maling. Det skal med, at Humbrols enamels fortsat lader sig købe, og at der findes et meget småt udvalg af akrylfarver, de lovede Gen. farver, der så spændende ud. det skal også tilføjes, at Humbrol og Airfix i mange år var i samme firma. Det er de stadig, eftersom Hornby også ejer Airfix.

.

Producenterne af akrylmaling til modelbanen !

Ovenfor kan et nostalgisk præget indlæg om “gamle” Humbrol læses, men hvad er det for en virkelighed, at firmaet egentlig eksisterer i ? Markedet for produktion af akrylfarver har en vis tyngde om Spanien, hvorfra de tre af de helt store har deres oprindelse. Det drejer sig om Vallejo, AK og MIG. Deres historie hænger lidt sammen. Firmaet Vallejo er et gammelt familiefirma med sæde i USA, hvor familien oprindeligt slog sig op på produktion af akrylfarver til kunstnere. Årsagen til, at akrylfarver vandt frem, skyldtes, at disse var langt mere skånsomme mod helbredet hos kunstnerne, der blev syge af at rense pensler mv. i terpentin. Det samme gælder for akrylfarvernes udbredelse blandt modelbyggerne. Enamels eller Laquers, som de også betegnes, er meget skadelige for helbredet, især hvis de anvendes i en airbrush i et lokale uden meget effektiv udluftning. Der er akrylfarverne betydeligt sikrere at anvende.

Firmaet AK udsprang af Vallejo med en meget kendt modelbygger Mig Jiminez som ansat. I 2013 måtte Mig træde ud af firmaet efter uoverensstemmelser om ejerskabet af mærket “AK” og sikkert også om retningen for udviklingen af produkterne. Det betød, at Mig Jiminez etablerede sit eget firma i Spanien. I årene herefter voksede “MIG AMMO”, som firmaet kom til at hedde, kraftigt. Navnet var vel en slet skjult pendant til AK-47 navnet hos Vallejo. Takket være en meget stor og udadvendt personlig indsats kunne MIG ekspandere betydeligt. Det skyldtes Mig’s utrættelige personlige indsats med at promovere sine produkter på salgsture over alt i verden. Samtidig forstod han at udnytte YouTube til at vise kundekredsen, hvorledes hans produkter anvendes. Lidt tøvende har AK også forstået at udnytte denne helt nødvendige platform til kontakt med forbrugeren. Både AK og MIG retter aktiviteterne imod patineringens kunst. Og her er Mig Jiminez en af de allerdygtigste på dette felt, hvad han udnytter, når han stille op på messer i Nordamerika, Japan, Vietnam, Sverige og flere Østeuropæiske lande, hvor han er meget populær. Samtidig med etableringen af sit eget firma startede han bladet “The Weathering Magazine“, der beskæftigede sig med at undervise læseren i alle områder af patineringskunsten. Bladet udkommer ikke længere – emnet var vist udtømt! MIG er det eneste af alle firmaerne, der for alvor bekender sig til modeljernbanen. Årsagen hertil er, at Mig Jiminez er modelbaner. MIG producerer en stor serie – tidligere omtalt i Mosebanen – der indeholder farver til alverdens lokomotiver og vogne og bygninger.

Vallejo har derimod ikke tegnet sig på de mere offensive platforme, men har levet et stille liv med masser af kunder, da firmaets produkter er meget gode. Især har firmaets “Air” farver tiltrukket mange airbrush-brugere, fordi de er færdigblandet til denne anvendelse. Firmaet har også en del produkter til patinering, men ikke i samme omfang som de to andre. Det ser ud til, at Vallejo bruger “AK” til at udsende de specifikke patineringsprodukter i konkurrence med MIG.

Tamiya bør også nævnes blandt de store. Dette firma overtog “styringen” fra Humbrol, da de for snart mange år siden lancerede deres egen serie af farver til modelbyggerne, som Tamiya producerede især kampvognsmodeller i 1:35 og senere 1:48 til. Disse modeller nyder stadig enorm popularitet rundt om i verden, og Tamiya er i dag en gigant på området. Firmaets farver er ikke akrylfarver, men akryllakker som er en slags enamels. De er målrettede på de omtalte byggesæt, men er udmærkede til mange ting på modelbanen, hvis man kan tåle at anvende dem. De er fulde af advarsler på dåsen og man skal ubetinget bære masken, hvis man anvender dem, også selvom man har en sugekasse. Jeg ved det af personlig erfaring ! Den være hermed givet videre…..

Til sidst vil jeg nævne to firmaer som er meget små i denne sammenhæng, men som producerer fine produkter, som det kan være vanskeligere at få fat på. Det drejer sig om farver fra Badger i USA og Lifecolors fra Italien. Mange vil sikkert huske Lifecolors sæt med danske farver til lokomotiver og vogne, som solgtes via Hobby Trade. Com-arts Medea ejes af den japanskeairbrushfabrikant

Fra venstre Badger Model Flex farverne, midt i billedet ses Lifecolors udgave af DSB vinrød, til højre COM-Arts meget fine airbrushfarver.

De tre viste mærker er meget forskellige. Jeg vil straks sige, at min personlige mening om Lifecolors farver er, at jeg aldrig har brudt mig om dem, fordi jeg synes de er meget dårlige til påførsel med pensel. Det samme gælder for Medea farverne, der til gengæld er meget fine til airbrush-arbejder. Badgers er glimrende, og kan sagtens påføres med pensel. De skal fortyndes en del til airbrush, og de har en meget lang holdbarhed. Badgers farver er bare ikke nemme at købe her i landet. Jeg har tidligere købt dem i USA, men med den straftold, som PostNord lægger på, kan det ikke betale sig længere.

Fortynding af Akrylfarver

Akrylfarverne har en helt anden sammensætning end Enamels. Akrylfarverne er sammensat at et bindemiddel og et finkornet farveudtræk – ofte plastikholdigt. Hvorledes fortyndes akrylmalingen til airbrushen og hvorledes maler man med den med en pensel: Akrylmaling er ikke som enamel. Den er vanskeligere at male med, fordi den ikke “nivellerer” automatisk under tørring, som enamels gør det. Derfor er det nødvendigt til penselmaling at fortynde med vand, hvilket skulle lette nivelleringen. Pensellagt akrylmaling lægges på i mange lag, ofte mindst 3-4 lag !

Med airbrushen forholder det sig en smule anderledes. MIG’s akrylfarver skal fortyndes omkring 30 % med firmaets “Acrylic Thinner”. MIG forklarer, at man kan hælde et par dråber Cleaner i også, hvilket skulle forbedre “Flowet (godt dansk ord !). Han forklarer ikke nærmere, hvor fordelen skulle ligge. Jeg gætter på, at Flow Improver er lige så godt. Årsagen er, at den udover at udsætte tørringstidspunktet også indeholder meget små mængder glycerin, som smører dyse og nål.

Airbrushnåle for nørder !

Den moderne nål til en airbrush har ændret form, hvad de fleste sikkert ikke er klar over. Betyder det alverden ? Nej, knap nok ! Men det har den betydning, at udover et lidt ændret output fra airbrushen, har det også styrket nålens sårbare spids en smule. Dem som køber Harder & Steenbeck har opdaget det, idet firmaet for godt et år siden lancerede airbrushnål 2.0. Hvad består forskellen i. Her vil jeg tage udgangspunkt i en line til fluefiskeri. Her tale man om “Tapered” og “Double Tapered” liner. Lidt primitivt udtrykt, betyder det, at spidsen har flere “knæk”. På den primitive tegning nedenfor ses den gamle form øverst. Den har en helt glat form fra spidsen og ind. Den nye “Double Tapered” har to knæk. Et yderst og et mere et kort stykke inde på nålen. Fordelen ved det er, at det flytter stedet, hvor malingen samler sig foran dysen, hvilket betyder, at man kan male tyndere linjer. Man skulle således få bedre kontrol med de finere detaljerede arbejder.

.

Udsendelsen holder en pause hen over sommeren med mindre, der udkommer modeller eller andet, som fanger redaktionens interesse, og derfor skal omtales.

Mvh Redaktionen

Scroll to Top