Fra Digikeijs DR5000 til YaMorc YD7001

Jeg gætter på, at Digikeijs DR 5000 stationen har fundet relativt stor udbredelse her i landet, såvel som i flere andre lande herunder især Tyskland og USA. Årsagen er indlysende, idet DR 5000 ofte er tildelt kælenavnet den elektroniske “Schweitzerkniv”. Den kan samarbejde med det meste indenfor DCC-området, og den er (var?) et billigt køb.

Imidlertid ser de gode dage for Digikeijs ud til at være ovre. Det hollandske firma er vist så nødlidende, at vi måske har hørt “det sidste” fra det. I hvert fald opdateres deres hjemmeside blot med udtrykket “Out of Stock” under næsten alle varegrupper, og det er jo kun yderst sjældent et godt tegn.

Men, (næsten) oven på resterne af Digikeijs udsprang så et helt nyt firma, nemlig “YaMorc”, en forkortelse der vist skulle dække over sætningen: Yet Another MOdel Railway Company”. Yderst fantasifuldt ! I klubben har vi i et par år anvendt to stk. DR 5000, som det elektroniske udgangspunkt i maskinstuen. Vi har bestemt haft god gavn af dem, da de indeholder mange små faciliteter, som gør livet lidt lettere i den digitale jungle. Dog har den en mærkbar svaghed indbygget, som vi bemærkede i udpræget grad, og det er dens Wi-Fi-modul, som dels har en meget begrænset rækkevidde dels ofte vanskeligheder med at opretholde en sikkert virkende drift i samarbejde med Roco’s trådløse håndkontroller, som vi har 4 stk. af. Trådløst, både som princip og koncept, er et must ! Det var på grund af denne oplagte svaghed, at vi kom på sporet af YaMorc, som netop reklamerede med og tilbød en opdatering af det forældede WiFi-modul, som de skrev på deres fine hjemmeside. Vi tøvede ikke med at anskaffe to stk. YD9410, som de nye moduler hedder:

Vi gav i omegnen af 450,- kr. pr stk. i Tyskland. I skrivende stund vides det ikke, om der findes nogen forhandler af YaMorcs produkter i DK ?

Faktisk var det meget nemt at udskifte det gamle modul med det nye. Det kræver blot, at man fjerner Digikeijs’ folie på toppen af kassen, hvilket afslører to (mellemstore) skruer, der fjernes, hvilket igen åbner låget til Pandoras æske. Det var en såre enkel operation at fjerne det gamle modul og isætte det nye, som ses ovenfor. Man skal blot være meget forsigtigt med at få alle modulets “ben” rigtigt på plads. Så lukkes kassen og en ny folie, som følger med til det nye modul, lægges på. Og så han man i princippet ikke en DR 5000, men en:

Så skal man til at opgradere stationens firmware og den nye software skal indlægges, som man skal arbejde med fremover i udnyttelsen af den nye station. Det er en ret tidskrævende opgave, der kræver, at man indhenter to koder hos YaMorc, førend man kan gennemføre opgraderingen. Den leverance af koder kan, skriver de på hjemmesiden, vare lige fra 2 til 24 timer. Det varede nu ikke mere end de 2 timer, førend de to koder tikkede ind på mail’en.

Heldigvis har firmaet lagt en video ud på YouTube, der nøje viser rækkefølgen af de “greb”, man skal igennem, førend det heller fungerer efter hensigten. Og den kan absolut anbefales at kigge grundigt igennem, INDEN man starter.

Følger man brugsanvisningen, så står man med et næsten nyt produkt i hænderne, og som har været igennem en meget betydelig fornyelsesproces. Ikke blot drejer det sig softwarens virkemåde, og det er jo nok så væsentligt, men det drejer sig også om en betydelig designfornyelse af stationen. Det hele virker meget kompetent udført, og det ser flot ud. Jeg vil ikke hævde her, at der er tale om decideret revolutionerende fornyelser, men det skal dog understreges, at WiFi- og Lan-modulerne er grundigt reviderede, og det er jo slet ikke så skidt endda !

Samlet set er det en relativ enkel operation at skifte fra DR5000 til YD7001 – enhver kan klare operationen uden en ingeniøruddannelse fra DTU i rygsækken. Men, i et ømt øjeblik synes det mig en smule kækt, den måde, som man kan smøge DR5000 folien bort og vupti, så har et andet firma overtaget styringen. Jeg skal ikke brokke mig over det, da det er en meget nødvendig opgradering !

Jeg tror, at vi kan forvente os mange gode produkter fra YaMorc i fremtiden. Ud over YD9401 modulets installation kan man – også på YouYube -se gennemgange af flere af de andre produkter, som YaMorc enten har udviklet eller er i færd med at udvikle. Det som umiddelbart kendetegner dem, er en langt større brugervenlighed en de tilsvarende fra Digikeijs. Det hører dog med, at Digikeijs med fremkomsten af DK50018 modulet

var på rette vej. Med sit bluetooth interface var der tale om en brugervenlig fornyelse, hvor der ikke skulle ret mange fik-fakserier til at ændre og tilpasse. Men grundet krisen udeblev opdateringer og kompletteringer af modulets muligheder. Men, nu får vi så en hjælpende håndsrækning fra det nye firma. Det bliver spændende at se de nye mere brugervenlige produkter komme på markedet i den kommende tid.

Mvh

Red.

Scroll to Top