Grass Masterne – en beskrivelse af markedet !

Det er ved at være en hel del år siden, at Noch præsenterede sin første Grass Master 1.0. Den vakte berettiget opsigt, fordi den med et slag revolutionerede vores opfattelse af, hvad god og naturtro landskabsbygning kræver. Indtil denne dag havde vi i 50’erne og 60’er købt farvet savsmuld i flere nuancer, som vi lagde i et forsvarligt lag hvid lim. Det var den bund. Så kom den islandske mos til, og det var sandelig også fint. Så var der Woodlands Scenics med sine mange typer flock, der forbedrede grundlaget betydeligt, men det skulle stadig drysses med rund hånd hen over den hvide lim. De nævnte produkter kan stadig købes ! Men så kom Noch ind på scenen med “Græs Mesteren”, og verden var forandret for altid.

Forbrugerbladet “Tænk” !

Den efterfølgende tekst præsenterer de kendeteste Grass Mastere på det europæiske marked, og er således ikke en udtømmende analyserende gennemgang af alle aktuelle produkter, der måtte findes. Den er blot tænkt som en gennemgang af mulighederne i et langsomt voksende udbud, hvorfor gennemgangen vil kunne støtte et nyindkøb eller en udskiftning af den gamle model. Nærmest ligesom modellen forbrugerbladet “Tænk” anvender. Jeg giver dog ikke karakterer som “Bedst-i-Test”. Men det kunne jo være, at jeg skulle begynde på det?

Det skal understreges. at jeg selv kun har testet Noch- og WWS-modellerne. De øvriges egenskaber (RTS’) har jeg hentet fra YouTube, hvor dygtige folk har gennemgået disse, hvorfor jeg ikke er nervøs for at gøre deres tanker og oplevelser til en del af mine egne beskrivelser. Men sådan er det jo med al “forskning”, den bygger altid på andres bedrifter ! Man skal blot huske at gøre opmærksom på det.

Allerførst er par personlige meninger om anvendeligheden af vidundermidlet. Den bør ikke være udstyret med en alt for stor kop til materialet. Jo mindre den er, jo lettere er den at komme omkring med på anlæggets kringel-kroge, specielt hvis man arbejder i størrelse N. Den mindre størrelse gør den præcisere, og græsset spredes ikke over så store arealer, hvorfor der ikke er så stort rengøringsarbejde bagefter med opsugning af overflødigt græs. På den anden side skal den kunne indeholde tilstrækkeligt til opgaven. Så det er en balance. Så skal den efter min opfattelse være så kraftig som muligt – som pengepungen rækker. Det betyder meget, når de længere græsser: over 6 mm, skal lægges. De kræver lidt saft fra maskineriet for at stå pænt !

Den skal også have kræfter til at lagdele opbygningen af “græs-bunden”, der begynder med udlægning af 2mm længderne, hvorefter 4 – 6 mm og måske lidt længere typer lægges ovenpå med den såkaldte “Layering Glue”, der består af en kraftig hårspray eller bedre alm. spraylim.

Så er der spørgsmålet, om man skal anbringe “modpolen” i limen, som materialet anbringes i ? Det er faktisk ikke nødvendigt, når blot den holdes i nærheden af Grass Masteren, mens der drysses. Så woodlands trefod er nydelig, men det behøves ikke at klaske den ned i limen.

Nochs modeller

På billedet ses en Noch 2.0 fra 2018.
Her ses Nochs nye Profi med plastik-sier ! Foto: Noch

Jeg anskaffede for snart mange år siden en Noch 1.0, og den fungerede udmærket, men den viste svaghedstegn, når de længere strå skulle anbringes. Da kneb det med kræfterne. Det blev noget bedre med 2.0’eren, der var dobbelt så kraftig, og den var/er et tilfredsstillende redskab til næsten alle længder, dog møder man problemer ved 12 mm. længderne. Men denne model fremstilles ikke mere. Nu har Noch valgt at fremstille en såkaldt 3.0, som er lig med den gamle 1.0 i kapacitet og en 3.0 Profi, der med sine 16 KV er svagere end 2.0 udgaven. Jeg må sige, at jeg ikke rigtigt begriber logikken bagved dette træk? En anden ting er, at sierne, der medfulgte de to første modeller, var af en noget bedre kvalitet end den type sier, som firmaet har valgt at lægge ved de nye modeller, der fremstillet i blød plastik. Priserne for de to modeller er høje, alt for høje efter min opfattelse, når kapaciteten tages i betragtning, udseendet er dog moderniseret for de nye udgaver med et (sikkert ?) 3D-printet håndgreb. Men den skal have ikke færre end 8 stk. AA batterier !

Woodlands

På billedet ser vi Woodlands bud på en Grass Master. Bemærk den avancerede trefod. Foto: Woodlands

Woodlands er en smart sag, som kraftmæssigt ligger på linje med Nochs 2.0. Den er nem at komme omkring med, selvom koppen er stor, men den er ergonomisk bedre end de meget lange (høje) modeller fra NOCH, der mest af alt ligner en yoghurtkop anbragt på en gammeldags kinesisk stavlygte, som man kunne købe dem i 60’erne med mulighed for rød og grøn lysning.

Det andet smarte ved den er, at man kan tilkøbe en strømforsyning, så man får en mere stabil krafttilførsel, der er uafhængig af køb af dyre 9 v. batterier. Min erfaring er, at Grass Masterne godt kan være ret grådige mht. til strømforbruget, så hvis man har anskaffet et dårligt batteri, kan det meget hurtigt tabe pusten, hvilket går mærkbart ud over apparatets kapacitet. Det sikrer en strømforsyning imod. Men, batterierne gør, at man slipper for lange ledninger hen over anlægget, når man drysser sit græs. Så den kan irritere og være en ulempe. Man må gøre op med sig selv, hvilken løsning som passer een bedst. Prisen for apparatet synes rimelig.

.

RTS – til eksperterne!

Et af de kendteste producenter på markedet i Tyskland er RTS.

Grass masteren står helt ude til højre. Den leveres i en fin kasse. Jeg ved ikke, hvorfor der er handsker med. De ser lidt tynde ud, man skal nok ikke skovle sne med dem på. Jeg har desværre ikke haft lejlighed til at afprøve disse kraft-monstre. De mangler hverken power eller gennemtænkt design. Det er meget effektive Grass Master, der nemt klarer alle opgaverne, de måtte blive stillet. Som det fremgår af listerne nedenfor har de et kraftoverskud, som ingen andre. De kraftigste udgaver er ikke billige, men var den ligegyldig ville en kraftkarl fra RTS være mit klare første valg. Tilbehøret til dem er omfattende og meget praktisk. Vanligt tysk grundighed. Apparaterne koster altså kassen. Men for en klubanskaffelse synes jeg, at RTS er et meget ideelt produkt. I klubberne er der nok råd til en fra dette firma.

.

Ovenfor ses firmaets udførlige liste over dets produkter. Bemærk, at man kalder 2o KV-udgaven for “junior” – noget for Noch at tænke over ?

RTS har for ikke længe siden produceret en “Wireless model” uden modpolen, som man plejer at skulle anbringe i/eller i nærheden at det område, hvor man skal have græs udlagt. Det gør det uden tvivl nemmere at komme rundt med den. Men igen, det koster også noget at slippe for den lange ledning, nærmere betegnet euro 249,-, og det er jo ikke i den billige ende. Om man har behov for at slippe for ledningen, må man jo gøre op med sig selv. Det hører også med, at det er en meget kraftig sag på 55 KV !!

.

WWS – Grass Mastere til folket

Ovre i Storbritannien ligger et firma, som begyndte sin virksomhed med leverancer til Wargame’re”, derfor navnet. I Storbritannien er “Wargaming” enten som brætspil eller med minifigurer meget udbredt. Sådanne spil kræver landskab – meget landskab – så firmaet fandt en niche at producere til. Firmaet har også en større produktion af landskabsmaterialer. I sortimentet kom flere typer Grass Mastere til. Jeg har haft anskaffet/testet et par af dem. Firmaets produkter er omfattende. Som en sidebemærkning kan anføres, at MIG for kort tid siden lancerede en Grass Master på sin hjemmeside, og den er jeg temmelig sikker på, at WWS har produceret. Firmaet producerer et meget stort udvalg af “græsser” i alle tænkelige længder til alle skalaer og hertil speciallim til limning af materialerne.

Min erfaring med Grass Mastere fra WWS er rigtig god. De er meget fint dimensioneret på en måde, så de minder om Nochs modeller, men kortere og ikke helt så omfangsrige i koppen. Håndgrebet, der indeholder det sædvanlige 9 voltsbatteri og kraftdelen, er tydeligvis 3D-printet på en filamentprinter. Resultatet er pænt. Prismæssigt er udvalget stort. Deres dyreste version koster £ 100, men der findes en model med næsten samme kræfter til £ 57, cirka. Denne udgave ligger ydelsesmæssigt på samme niveau som som Nochs 2.0, men er smallere, kortere, lettere og lidt nemmere at komme omkring med på anlægget.

Til venstre den store (og dyreste) model, til venstre den mindre, men lige så kraftige. Fotos: WWS

.

Der fås også mere specialiserede Grass Mastere. WWS’ bud på sådan een ses på billedet nedenfor. WWS gør en stor indsats for at producere Grass Mastere til det helt fine arbejde. Den begrænsede størrelse sker naturligvis på bekostning af beholdningen af “græs”, da koppen er meget lille. Billedet viser tydeligt hvor lille – det er den lille dims til højre nederst i billedet. På den anden side, så skal man jo heller ikke bruge ret meget til kringel-krogene. Den er forholdsvis billig med sine £ 51,- eller omtrent 440 kr. Det er så heller ikke en, man kan “nøjes” med, der er tale om et såre nyttigt supplement.

Foto: WWS

.

En udvalgt oversigt over markedets muligheder:

MærkeModelYdelsePower, længderVægtEstimeret pris
RTS Green Keeper2525 Kv9 V batteri, 2 -10 mmEuro 170,-
RTS Green Keeper3535 Kv9 V batteri, 2 – 12 mmEuro 200,-
RTS Green Keeper55 wireless55 Kv9 V batteri, 2 – 16 mmEuro 250,-
WWS ScenicsPro Grass( 20 Kv)9 V batteri, op til 12 mm460 gr.£ 100
WWS ScenicsMicro Static( 20 Kv)9 V batteri, 2 – 6 mm340 gr£ 56
Noch 3.0 Profi16 Kv8 x AA, 2 – 12 mmEuro 170,-
Noch3.011 Kv9 V batteri, 2 -6 mmEuro 120,-
WoodlandsFirmaet har kun denne?Batterier/strømforsyning, – 12 mm810 gr.$ 100
Green-Scenes Flock-itFirmaet har kun denne?£ 80 – 90
Priserne er kun vejledende, og de opdateres ikke.

Den lille buttede og ret ukendte sag fra Green-Scenes Flock-it skal også lige vises:

Den har fået meget rosende omtale på YouTube, hvor man selv kan finde mere om den.

.

Nyttigt tilbehør

Et såre nyttigt tilbehør eller måske rettere hjælpemiddel er “støvsugeren” fra Woodland Scenics. Den er effektiv til at opsamle de løse “græsser”, som ikke blev hæftet af limen, og skal fjernes. Der kan tilkøbes en netdel til den, så man ikke behøver købe de dyre 9 v batterier hele tiden, med mindre man bruger genopladelige batterier, hvilket er en stor fordel i øvrigt.

Det er ikke en Dyson, men den suger alligevel godt. Den er betydeligt bedre egnet til opgaven end en almindelig støvsuger, og så er den meget nemmere at komme rundt med. Den er efter min opfattelse et “must”. Den bør man ikke afstå fra at anskaffe. Foto: Woodlands

.

Så er der valg af lim ?

Det er faktisk et ret vigtigt punkt, som ofte overses derude ! Og med den åbning kan diskussionen begynde om, hvilken type lim man skal/kan anvende ? Det er min klare opfattelse, at advarslen mod anvendelse af almindelig hvid PVS-lim ikke er uberettiget. Det er heller ikke sådan, at man ikke kan anvende den, men den har en uhensigtsmæssig overfladespænding, og den måde den tørrer på, især ved den lagdelte lægning af materialerne, er ikke formålstjenlig. Man kan med fordel anvende de par kroner mere, det koster at anvende de korrekte typer lim. Det gør vi jo også i andre sammenhænge. Nedenfor ses et glimrende udvalg fra WWS. I midten en virkelig god grundlim til første lag, der gør, at stråene kommer til at stå pænt, og at færre “lægger sig ned” ! Til venstre ses limen til andet lag, og den leveres med en spraypumpe, der fordeler limen hen over det første lag. I HO typisk “græsser” på 2 mm (andet lag typisk 4 – 6 mm). Til det andet lag kan man også anvende en almindelig spray-lim, der fungerer fint. Det eneste problem med den er, at den er lidt dyr.

Det er de to til venstre, det drejer sig om !

Mine afsluttende betragtninger

Noch var det første firma, som leverede en Grass Master, WWS kom til. Jeg synes, at Noch har udvandet sit program med relativt svage repræsentanter og for regelmæssige ændringer i udbuddet, samtidig med at pris og ydelse ikke længere harmonerer. WWS leverer gode standart-apparater, der yder godt. På toppen af den berømte kransekage finder vi RTS’s omfattende program, og for de kraftfuldeste udgaver tillige de dyreste, men udgaverne i mellemklassen er ikke dyrere end Nochs, men meget kraftigere. Det hører med, at de leveres med en del ekstraudstyr, som ekstra gode sier og glas til opbevaring af “græsserne”. Det er god luksus!

Min personlige opfattelse er, at den enkelte køber får mest for pengene med anskaffelse af en Grass Master fra WWS, hvorimod de mere “pengestærke” modeljernbaneklubber eller den modelbanemand, som gerne vil betale lidt ekstra for kvaliteten, kan med fordel anskaffe en fra RTS’ program. Jeg er overbevist om, at man ikke vil fortryde det. De er i særklasse kraftfulde.

Selvom jeg ovenfor anfører, at jeg ikke kender til andre Grass Mastere, så dækker det udsagn kun det europæiske marked. Jeg er bekendt med, at der i USA findes et større udbud af dem. Det er også mit indtryk, at disse ydelsesmæssigt ligge i klasse med RTS – altså omkring de 40 – 50 KV.

Jeg garanterer ikke for ændringer i fabrikkernes programmer eller for prisændringer!

Scroll to Top