Redaktørens hjørne IV, sommeren 2024

Dette er redaktørens rubrik til sine meninger og holdninger om alt, der vedrører modelbanehobbyen. Det er også meningen at opretholde venlig, men også kritisk tilgang til emnerne. Kritik er ikke noget negativt her, men vil antage en oplysende karakter. Man kan så være enig eller uenig i det anførte.

De trykte blade om modeltog

Så er det sidste trykte blad om modeltog ophørt med at udkomme. Spor & Baner var det sidste, der hang ved. Her i landet har vi jo aldrig oplevet at blive “oversvømmet” af trykte blade, som vi ser det i Tyskland, UK og US, dertil har markedet altid været for småt. Men alligevel, når det så er slået fast, så burde der vel have været plads til eet enkelt af slagsen ? Det var i de gode gamle dage, da Lokomotivet huserede for senere at få følgeskab af Banen, at vi virkelig havde mulighederne for at læse fine blade med masser af billeder at studere. Det var også dengang, at Lokomotivet regelmæssigt supplerede sine bladudgivelser med fine hæfter og bøger om alle de emner, som interesserer os. Det var dengang, at epoke III var næsten enerådende på markedet. Det er den epoke ikke mere, og jeg tøver ikke med at hævde, at der heller ikke er mere at skrive om – det er gjort. Så kunne man jo skrive om epokerne V – VI ? Det ville nok blive vanskeligt, da de som har skrevet bladene, og de få som stadig forsøger at udsende noget – er alle noget oppe i årene, men deres hjerter ligger formentlig fasttømrede til de gamle epoker. Der er jo ingen yngre, som skriver noget. Bemærkelsesværdigt !

Det begyndte at gå nedad bakke, da Lokomotivet ophørte. Hvorfor ophørte Lokomotivet så ? Det var der nok flere årsager til, men jeg har sommetider tænkt på, om ikke den gode Torben Andersen skulle have overvejet et generationsskifte, så Lokomotivet på en relativt regelmæssig basis kunne have fortsat. Men – økonomien ville nok have sat en stopper for sådan et initiativ også, fordi vi – hånden på hjertet – gerne vil have bladene, men helst ikke betale for dem. Nuvel, Lokomotivet blev meget dyrt til sidst, men det var et vilkår for en publikation med et lille oplag. På den måde bed ulykken sig selv i halen. Det affødte en lidt pudsig debat på “Sporskiftet”, hvor et par muligheder for “at få andre” til at starte med at udgive et nyt blad tog sin form. Det medførte ingen brugbare forslag overhovedet. Det er nemlig sådan her til lands, at vi hellere vil klage over det, vi synes, at vi ikke får, fremfor at rose og opmuntre de muligheder vi har tilbage, og på den lidt indirekte måde påvirke tingene i den retning, vi gerne vil !

Banebørstedag i Næstved

Lørdag d. 8. juni afholdt Næstved Modeljernbane Klub sin årlige “Banebørstedag”. Redaktøren deltog, selvom reportagen ikke er Mosebanens snit, efter en pause på et par år, men var glad for at deltage i et hyggeligt arrangement. Det var velbesøgt med mange interesserede besøgende nede ved det store anlæg. Mange af os har jo beskuet dette imponerende anlæg mange gange i de forløbne år og fulgt dets udvikling. Det er imponerende, at klubben kan fortsætte med at udvikle anlægget og forny det år efter år, da det på ingen måde virker som om, at nu er byggeriet færdigt. Her følger nogle billeder fra fra det:

Ganske sikkert velkendte billeder fra NMJK’s anlæg.

Især vil jeg i den sammenhæng fremhæve udviklingen i klubbens maskinpark:

Læg lige mærke til denne imponerende model af en laserskærer. Den kunne vist få selv en professionel producent til at blive misundelig. Som man kan se i baggrunden, så mangler der heller ikke en 3D-printer ! Det hele er opstillet i nye lokaler, som klubben har erhvervet og indrettet til “værksteder”. Meget flotte forhold. Det er en klub med næsten en overflod af plads, og med den kendsgerning i baghovedet kunne det give anledning til at spørge om en udvidelse af det eksisterende anlæg kunne komme på tale ? Man kunne forestille sig, at klubben ville “udbrede” det eksisterende anlæg, så der kom mere plads omkring dets eksisterende elementer, for det hele er meget tæt anbragt, nærmest komprimeret. Man kunne godt forestille sig, at det måtte give anledning til ømme udbrud fra de ældre medlemmer, når de skal “dykke” ned for at komme rundt om anlægget!

Der var flere forhandlere tilstede i Næstved. DF-modeltog deltog med en fin stand. Jeg vil gerne rose DF-modeltog for at stille op sådan en dag, hvor de sagtens kunne være blevet hjemme og passet deres relativt nye butik i Sorø. Men de valgte heldigvis at stille op, og det var godt, for de havde et virkelig godt “messetilbud” med. DF har indkøbt restlageret af flere fine udgivelser fra banebøger. Det betød, at man på dagen kunne købe disse for kun kr. 100 pr. stk. Se, det var sandelig en kæmpe rabat, som man ikke kunne lade sig gå forbi. Jeg vil fremhæve een af dem senere. Jeg bør også lige nævne, at Epokemodeller og Freja Modeltog også stillede trofast op med deres fine ting. Tak for det !

Her ses de herlige udsendte fra DF-modeltog, som venligt stille op til et “familiefoto” med far og søn. Til venstre se de fine bøger, der som nævnt kunne købes til en overordentlig favorabel pris.

Et sidste velkendt motiv fra en “Banebørstedag”, boderne udenfor !

Tak til Næstved-klubben for atter i år at gennemføre dette arrangement, som længe har været et fast årligt indslag hos dem. Jeg synes, at arrangementet er et meget behageligt alternativ til andre og større af slagsen. Jeg vil foreslå, at læseren, der ikke har været med tidligere, næste år overvejer at kigge forbi. Det er værd at komme !

En sen anmeldelse!

En af de bøger, man kunne købe hos DF-modeltog, er denne bog af John Poulsen, som banebøger udgav i 2021. Jeg købte den ikke dengang, fordi jeg synes, at den var lidt dyr, og fordi 50’erne er “min” periode. Det var et stort fejlskøn ! Jeg mener at have læst det meste af, hvad der er udgivet af banebøger mfl. om disse emner, men jeg tør godt udtrykke, at denne bog er fremragende skrevet med et væld af uforlignelige billeder. Jeg vil ikke tøve med at hylde John Poulsen (JP) for udgivelsen. For det første, er dens disposition meget velvalgt, JP skriver i forordet: “Vi forsøger at tegne et overordnet billede af jernbanen i tresserne, og derfor er det frem for alt fotos, som viser det typiske fremfor det specielle”. Og det lykkedes til overmål godt! Det er bestemt ikke “Endnu en fotobog om jernbanerne i tresserne”….!

Jeg vil på det varmeste anbefale denne bog, som er det bedste, der er skrevet i en sammenfattende form om udviklingen (eller mangel på samme i perioden) af DSB og privatbanerne. Det hele set i et tresser-perspektiv – og billederne er i farver – som fint relateres til et samfundsperspektiv, som dengang uheldigvis udviklede sig med uigennemtænkte og helt igennem perspektivløse nedlæggelser af privatbanerne og beskæringer af DSB’s virkefelt. Jeg synes, man skal skynde sig at kontakte DF-modeltog for at sikre sig et eksemplar af bogen, inden den er udsolgt. Også selv om prisen måtte blive lidt højere

Mvh Red.

Scroll to Top