En “utilsigtet hændelse” med en airbrush !

Nogle gange kan man komme ud for uventede konsekvenser i brugen af sin airbrush. Sådan en konsekvens oplevede jeg for kort tid siden med min i tidligere tekster nævnte airbrush fra nye Gaahleri. Det drejer sig om min Swallowtail model. Hændelsen skal ses i sammenhæng med en anden tekst, som jeg skrev om MIG’s A-Stand produkter. For at prøve dem indkøbte jeg tre produkter fra serien: En grå grunder, en hård lak samt en rensevæske til airbrushen. Læseren kunne nu stille spørgsmålet om, hvorfor jeg købte dem, da jeg kunne læse, at de indeholdt opløsningsmidler, hvad de fleste af os ikke bryder os om pga. indholdet af kradse kemikalier. Svaret er, at jeg skulle bruge en effektiv grunder, der kunne danne grundlag for maling af en gl. MX fra Freja og en CME fra Norsker – begge metalbyggesæt. Ud over hvad der skete under anvendelsen, vil jeg straks anføre, at grunderen absolut ikke levede op til mine forventninger. En ganske almindelig, og langt mindre ubehagelig, One Shot Primer fra MIG er faktisk bedre. Sagen er, at airbrushrensemidlet viste sig at være uhyre aggressivt !!

De tre indkøbte “prøver”….til højre ses det meget aggressive airbrushrensemiddel.

Episoden, som den udspandt sig, skete, mens jeg grundede min CME-vogn (af metal) fra Norsker. Da grundingen var afsluttet, skulle min airbrush renses, og hertil anvendt jeg (naturligvis) det af MIG anbefalede rensemiddel ! Så skete der virkelig noget helt uventet. Se billedet nedenfor:

Rensemidlet angreb kunststofgrebet på airbrushen – rigtig grimt !

Jeg havde fået en lille smule af midlet på en tommelfinger mens jeg rensede Cup’en med rester af grunderen i. Jeg skulle efterfølgende bruge den til lægge et lag lak til beskyttelse af gl. MX’ens overflader, så den kan tåle håndtering i klubben, derfor ingen komplet rengøring. Resultatet, som ses på billedet, chokerede mig en hel del. Grebet formelig smeltede mellem fingrene på mig. Jeg reagerede hurtigt ved at hælde vand på grebet, hvilket standsede ætsningen ! Jeg skal nøje understrege, at der IKKE på produktets findes advarsler imod anvendelse af produktet på plastikoverflader.

Her ses airbrushen sammen med skadevolderen !

Jeg blev naturligvis godt sur, og skrev hurtigt til både Gaahleri og MIG om episoden. Her vil jeg meget gerne fremhæve Gaahleri, der svarede straks, at de var kede af det skete, og de ville naturligvis sende mig et nyt håndgreb uden beregning. Firmaets service, herunder forståelse for min irritation, var meget tilfredsstillende. Gaahleri kan virkelig anbefales ! Anderledes forholder det sig med MIG – i skrivende stund – som jeg aldrig fik noget svar fra. Det kunne skyldes, at MIG er lige så overrasket, som jeg er og forbliver. Så derfor, vær forsigtig med din airbrush og andre materialer, som risikerer at komme i kontakt med MIG’s A-Stand Airbrush Cleaner !

Her ses den lettere adskilt, hvilket får den til at se noget afpillet ud. Messingdelen med fjederen er ventilen, som lader sig adskille i smådele, hvilket er en god ting, da disse med årene kan stoppe til. Jeg har prøvet det med en Harder & Steenbeck ventil, som måtte udskiftes – og det var ikke gratis. Men hos Gaahleri lader den sig nemt rense. Den sidder i øvrigt i den nederste del af røret, der også kan adskilles. Man kan lige ane skruen midt på, der holder sammen på det hele.

Gaahleri i Californien lovede straks at sende et nyt greb til mig. De takkede samtidig for oplysningerne og for billeder af skaden. Om firmaet så ændrer sammensætningen af den plastic, som producenten anvender til grebene, melder historien ikke noget om. Jeg håber dog, at det vil ske som en logisk konsekvens af skaden. Men denne meget fine service – som kendetegner Gaahleri – fortjener bestemt at blive fremhævet. Og som man kan se på billedet ovenfor, så har Gaahleri fået sig etableret i Tyskland via firmaet med det “typisk tyske” navn Jingdong ! Det er der grund til at glæde sig over, da det betyder, at man nu kan få leveret sine reservedele meget hurtigere end i firmaets spæde start, da det hele skulle fragtes fra Californien, men det allerbedste er, at vi slipper for at betale Postnord de uhyrlige summer for at få varen toldbehandlet og leveret. Jeg fik aldrig nogen respons fra MIG, og det er knap så godt.

Den allersidste bemærkning om uheldet er, at flere sikkert vil tænke: “Ja, men min airbrush er ikke udstyret med noget plastikgreb, så der er vel ingen fare på færde ! Næ, det kan man godt tænke sig, men jeg kan ikke afvise, at rensemidlet vil angribe forseglingen inde i airbrushen, for det tror jeg, det vil ! Og, jeg har allerede sendt midlet til genbrugspladsens “kemiske afdeling” !

Mvh Redaktøren

Scroll to Top