OBS, Train Control Systems, TCS
For en (længere) årrække siden dannede nogle yngre modelbaneinteresserede firmaet TCS i Pennsylvania. De ville producere dekodere, især lyddekodere under navnet WoW-Sound, til modelbanefolket. De udviklede, og er blevet kendte for deres højttalere, som skulle være i særklasse gode. De produkter, hos dem, som fangede min interesse, er deres meget flotte håndkontroller, der synes excellent udformet og konstrueret. De fremstår robuste og meget brugervenlige med en stor og let læselig skærm, især den store udgave, se ill. 3 og 4 nedenfor, som tillader en intuitiv anvendelse af håndkontrollerne. De er batteridrevne, og er udråbt til at kunne tilsluttes enhver WiFi-router. (Det har vist sig ikke at være helt korrekt). Adgangen til menu-systemet er meget nem, hvad ikke er tilfældet med så mange øvrige på markedet, som eksempelvis produkterne fra Roco og Lenz – efter min opfattelse!
Især een funktion fremstår forenklet og fremhæves af TCS selv, for den er af afgørende betydning på det amerikanske marked, det er Consisting-funktionen, eller dobbelt-traktion, som vi kalder det i Europa. En håndkontrol uden effektiv hjælp til Consisting har ikke mange chancer på det store amerikanske marked. I Danmark er vi ret tilbøjelige til at glemme denne lille feature, som slet ikke er så uvæsentlig endda. Tænk på anvendelse af Mo-vognene, som Heljan har sendt så mange af på markedet, kørte meget ofte i dobbelt-traktion, eks. “Englænderen” der var oprangeret i en fast dobbelt-traktion. De damptrukne tog sås også i dobbelt-traktion, MY og Mx’ere kunne også ses i dobbelt-traktion. Så funktionen har relevans på dette lands modelbaneanlæg, men det glemmes ofte.
TCS har udsendt to kontrollere, en stor og en mindre. De yder det samme:
1 2
Ovenfor anførte jeg, at kontrolleren er annonceret til at kunne koble sig på enhver WiFi-router, men det har vist sig, lyder det til, at de ikke kan koble sig op på Digikeijs’ indbyggede WiFi. Så ejer man en DR 5000, er man nødt at anskaffe en “router” fra Digitrax, som kontrolleren kobler sig på, og som videresender kommandoerne til DR 5000. Det var nok lettere at leve med, hvis det ikke lige var fordi, at den kendsgerning forøger en i forvejen ret høj pris mærkbart, og for især Digikeijs-ejere gør det til en kostbar anskaffelse. Men hvem ved, måske kommer der et “fix” på den ulempe. Digikeijs har været villig til den slags før. YaMC (ex. Digikeijs ansat) kommer med et nyt WiFi element til Digikeijs DR 5000 næste år, da han mener, at det er for ringe. Det udsagn er nok korrekt !
Prisen på de viste kontrollere er høj, da den store udgave ligger omkring 300 $ (ca. 2100 kr), den mindre koster 200 $ (ca. 1500 kr) . Ejere af en DR 5000 fra Digikeijs må, som skrevet, tilkøbe en LNWI til 83 $ eller små 600 kr oveni. Så bliver prisen vist for alvor pebret. Man kan nøjes med den lille udgave, men alligevel.
LNWI
Samlet set, er det redaktionens holdning, at TCS har produceret en meget fin kontroller, der ligger på et meget højt teknisk stade og indeholder en flot intuitiv brugerflade. Det fås sikkert ikke bedre, men nok heller ikke dyrere. Det er ikke sagt som en advarsel, men mere som et suk, da en anskaffelse desværre ligger uden for denne skribents økonomiske muligheder.
Firmaet har også barslet med en helt ny Command Station, som de har været mange år om at udvikle, og som de selv synes er noget nær det perfekte udstyr til den moderne modelbane. (God’s gift to Mankind ?) Udseendemæssigt minder CS’en meget om det europæiske Roco’s Z21 og nogle af kapaciteterne (konceptet) deler de også. Men, for en evt. europæisk interesseret, så er CS-105 ikke født med Loconet, men den kapacitet kan vist tilkøbes senere. TCS introducerer i stedet en kapacitet, som de betegner LCC eller Layout Control System, som er nyt. Jeg tror ikke, at konceptet vil fænge på et europæisk marked, men der skal gøres opmærksom på den, og så kan man selv kigge efter den på bla. YouTube.