OBS – Blunami

Hvem: Det amerikanske firma Soundtraxx er kendt for sine dekodere, der har vundet stor popularitet i USA. Især er firmaets lyd-dekodere meget populære og udbredte. Firmaet er meget flittigt på YouTube ved George Bogatiuk (han er sandsynligvis af ukrainsk oprindelse). Firmaet har netop promoveret sit seneste produkt under navnet “Blunami”. Det er en bluetooth styret lokomotivdekoder, som på afgørende vis går nye veje.

Hvorfor: Aller først må jeg indskyde, at det amerikanske koncept for kørsel med modeltog afviger en del fra det europæiske på den måde, at man derovre ikke anvender store centralstationer, da kørslen baserer sig på trådløse håndkontroller, da man skal kunne bevæge sig helt frit rundt langs anlægget, mens man kører sine køreplaner (operations), hvilke er et meget væsentligt element i såvel deres klubber som hjemme i deres ofte meget store kældre eller garager. Intet anlæg uden køreplanskørsel. I den kontekst giver det nye produkt absolut god mening. Et indlæg om en ny håndkontrol kommer senere.

Hvad går det ud på: Hele molevitten styres via en App, sådan een må man have, og den kan downloades gratis. Indtil videre kun til OIS. Appén giver adgang til en forside, hvorfra man etablerer kontakt med sit lokomotiv. Første billede.

Dernæst kommer man frem til et skærmbillede, der ligner Rocos styreapp en lille smule, se nedenfor.  Anvendelsen ligner således noget, vi har set før. Der, hvor det nye system især adskiller sig fra det gamle, ligger i måden, man programmerer sine lokomotiver på. Vi er vant til at programmere via CV’ere til et lokomotiv, som befinder sig på et programmeringsspor eller en rullestand. Det er ikke nødvendigt længere, da lokomotivet indstilles direkte og kun til det ! Når jeg skriver “indstilles”, så skyldes det, at Blunami primært ikke anvender CV’ere i kommunikationen med brugeren, men dekoderen indstilles på samme måde som fjernsynet eller mobiltelefonen, altså via “Settings” med skydere og knapper

Er det lettere? Ja, det tror jeg faktisk, at det er. Men jeg skal straks tilføje, at man kan indstille systemet til programmering via CV’ere, som hidtil. Men det nye system synes langt mere intuitivt. But it comes with a price…….

Pris:  Jeg skal understrege, at der er tale om en ret kostbar dekoder, som firmaet har prissat til $ 169,- ! Omregnet ligner det noget i retning af 1200 kr. Så man kommer nok til at prioritere sine lokomotivers udstyrelse, da man næppe har råd til at udstyre ret mange af dem med så dyr en “tingest”. Men der er tale om nytænkning på amerikansk. En hurtig beregning vil nok afsløre, at det er noget billigere at blive ved de gamle dekodere, og så kan man jo bare købe et billigt DCC-system, som baserer sig på trådløs styring af lokomotiverne.

Afslutningsvis siges det, at Soundtraxx arbejder på, at man kan lægge små akkumulatorer i lokomotiverne, så man kører på “døde” skinner, hvilket vil medføre en effektivere strømforsyning uden store kondensatorer indbygget.

Alle illustrationerne er fra Soundtraxx’s præsentation af systemet på YouTube, da jeg ikke har råd til at anskaffe så dyr en dekoder.

 

Scroll to Top